Historische binnensteden op waarde geschat

Auteur: W. Odding Msc

Scriptie in het kader van afstuderen Master of Science in Real Estate aan de Rijksuniversiteit Groningen. Scriptiebegeleider: Prof. dr. E.F. Nozeman, Rijksuniversiteit Groningen. Deze thesis onderzoekt welke verschillen, met name in woningwaarde, bestaan tussen historische en niet-historische binnensteden. Uit dit kwantitatieve onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van een historische binnenstad een sterk positief effect heeft op de waarde van residentieel vastgoed. Dit effect neemt af naarmate de afstand tot de binnenstad toeneemt. Dit onderzoek heeft de tweede plaats van de WoON-scriptieprijs, georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, behaald.

inhoud publicatie

Nederland heeft veel steden met een historische binnenstad. Deze thesis onderzoekt welke verschillen, met name in woningwaarde, bestaan tussen historische en niet-historische binnensteden. Hierbij is gebruik gemaakt van de 2012 editie van de Woon database aangevuld met gegevens van onder andere het CBS. Deze gegevens zijn vervolgens met behulp van de hedonische prijsmethode geanalyseerd. Op basis van de status beschermd stadsgezicht, die toegewezen wordt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, is bepaald welke binnensteden gekenmerkt kunnen worden als historisch. Vervolgens zijn enkel de respondenten woonachtig in een binnenstedelijk woonmilieu van de Woon2012 geselecteerd.

remove_red_eye 0
thumb_up 0
whitepaper
De mensen bij SMART krijgen een kick om hun klanten anders naar vastgoedbeslissingen te laten kijken, zodat zij zelf veel effectiever en efficiënter kunnen gaan werken. Slim!
Daarom ons motto: "If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough."
Contact
> Ten Hagestraat 9
> 5611 EG Eindhoven
Volg ons
SMART op Linkedin
check
Succesvol verstuurd
error_outline
Fout! Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw of neem contact op met info@smartrealestate.nl.